Τοπική κουζίνα

Είτε επιλέξετε κάποιο από τα καλύτερα εστιατόρια  της Ερμούπολης και της Ποσειδωνίας , είτε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα  στην ακροθαλασσιά, είτε βρεθείτε ακόμα και στα μικρά ορεινά χωριά  της Απάνω Μεριάς, το φαγητό στη Σύρο θα σας ξετρελάνει με τη νοστιμιά του.

Αν προτιμάτε το φρέσκο ψάρι, τότε θα πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα από τις ταβέρνες  που βρίσκονται στην παραλία της Ερμούπολης , του Γαλησσά , του Κινίου , της Βάρης, του Αζόλιμνου ή ακόμα και από τα υπόλοιπα παραθαλάσσια γραφικά χωριά της Σύρου.
Σε κάθε περίπτωση, θα έχετε
την ευκαιρία να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κυκλαδίτικη κουζίνα αλλά και μοναδικό φρέσκο ψάρι από τους ψαράδες της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε να δοκιμάσετε παραδοσιακή Συριανή κουζίνα θα πρέπει να αναζητήσετε παραδοσιακές συνταγές, όπως αυτή της αετόπιτας (πίτα με ψάρι και λαχανικά), των κοκκινιστών καράβολων (σαλιγκάρια) με φασκόμηλο, των λαχανοντολμάδων με σταφίδες, καθώς και άλλες σπεσιαλιτέ, όπως οι τυρόπιτες μελετίνια, η μαραθόπιτα, η λουίζα, η πανσέτα στα κάρβουνα, τα σίσυρα (χοιρινό), το κοκκινιστό φλιγκούνι (συκωταριά), το συριανό ψαράκι (ψαρονέφρι) και φυσικά το πικάντικο τυρί Σα Μιχάλη , που παράγεται κυρίως στο ομώνυμο χωριό της Άνω Σύρου , στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Και αν θέλετε κάτι να σας γλυκάνει, δεν μπορείτε να φύγετε από τη Σύρο χωρίς να έχετε δοκιμάσει το παραδοσιακό και φημισμένο Συριανό Λουκούμι  ή την Χαλβαδόπιτα , που θα βρείτε στα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους  του νησιού.